Interviul de angajare!
Ai trecut de testul CV-ului si a scrisorii de intentie? Foarte bine. Acum pregateste-te de ultimul asalt. Este timpul sa faci fata unei runde de intrebari dificile. Urmeaza interviul de angajare.
Pregatirea interviului!
Este foarte important cum te pregatesti pentru interviu. Informeaza-te cat mai bine cu putinta despre firma respectiva si despre locul de munca pe care urmeaza sa-l ocupi in cadrul acesteia. In ce domeniu opereaza, ce fel de clienti are, care sunt misiunea si valorile companiei. Ai informatii, ai putere.
Angajatorul vrea sa stie in primul rand daca esti persoana potrivita pentru el si cat de repede poti sa te integrezi in companie si sa lucrezi impreuna cu ceilalti pentru a aduce profit. El va fi interesat, mai mult, de ce poti face tu pentru firma decat de ceea ce poate sa-ti ofere firma tie.
Pe parcursul derularii interviului, angajatorul va fi atent la aptitudinile de comunicare verbala si nonverbala.
De obicei la un interviu participa cineva de la resurse umane, seful de sectie/departament in care se afla vacant postul si in unele cazuri chiar directorul general/presedintele. Interviul dureaza intre 30 de minute si doua ore.
In mod frecvent in cadrul intalnirii se trateaza urmatoarele aspecte:
- prezentarea recrutorului si a candidatului;
- intrebari despre experienta candidatului;
- verificarea informatiilor din CV si discutii despre aptitudini si cunostiintele dobandite;
- angajatorul informeaza despre cerintele si sarcinile postului in special si despre companie in general;
- candidatul adreseaza intrebari: de obicei despre programul de lucru, salariu etc.
Intrebari folosite frecvent in cadrul interviului de angajare
- Ce stii despre firma noastra? De ce vrei sa lucrezi la noi?
- Ce asteptari ai tu de la acest job si de la compania noastra?
- Descrie-mi o situatie dificila cu care te-ai confruntat si cum anume ai rezolvat-o.
- Ce calitati apreciezi la altii? Ce defecte accepti cel mai putin la altii?
- Ai spirit de echipa? Cu ce prilej l-ai dovedit ultima oara?
- Ce te recomanda pentru acest post?
- Care sunt obiectivele tale pe termen lung?
- Detalii concrete despre realizarile de la ultimul loc de munca?
- Care sunt lucrurile de care esti cel mai mandru, profesional vorbind?
- De ce renunti la locul de munca actual?
- Ce ti-a placut cel mai mult la ultimul post avut? Dar cel mai putin?
- Daca as vorbi cu fostul tau sef, ce crezi ca mi-ar spune despre tine?
- Care a fost cea mai grea decizie pe care a trebuit s-o iei?
- Care sunt planurile tale de viitor ?
Sfaturi utile!
- Fii punctual. Mergi la interviu la ora stabilita, nu mai devreme si, in nici un caz, mai tarziu! Daca ajungi cu mai mult de 5 minute mai devreme, probabilitatea de a intra atunci la interviu este destul de mica. In plus, asteptarea iti va spori si mai mult stresul. Daca se intampla ceva si nu poti sa ajungi, e bine sa existe o modalitate de a-l contacta pe angajator (un numar de telefon), ca sa reprogramati intalnirea.
- Cat priveste tinuta, imbraca-te ,decent”. Trebuie sa tii cont de categoria profesionala din care faci parte si de functia pe care o vizezi… Daca aplici pentru un post de conducere sau de middle-management, costumul este obligatoriu. Daca vrei sa te angajezi ca sofer, o tinuta casual – blugi si camasa – e mai mult decat potrivita. Si intr-un caz si in altul hainele trebuie sa fie curate si calcate. Barbiereste-te si aranjaza-te inainte de a merge la interviu.
- Atitudinea pozitiva conteaza foarte mult. Si face diferenta intre oamenii cu experiente similare. Daca esti peste masura de stresat, un intervievator abil trebuie sa incerce sa te faca sa te simti in largul tau. Pe de alta parte, de multe ori stresul din timpul interviul este o incercare deliberata a angajatorului pentru a-ti vedea stapanirea de sine. Daca acesta cauta un agent comercial sau un director de vanzari si acesta nu poate trece peste stresul caracteristic interviului, emotiile pot sa-i dauneze si sa fie respins.
- In majoritatea cazurilor vei fi intrebat la interviu care au fost motivele pentru care ai plecat de la locurile de munca precedente. Chiar daca motivele pentru care ai plecat tin de comportamentul neadecvat al fostului tau sef, nu vorbii de rau nici un sef pe care l-ai avut. Auzind acestea, angajatorul se va gandi ca asa vei vorbi si despre el la alte interviuri la care vei merge, ba mai mult, va crede ca tu ai o problema de comportament, de adaptare.
- Atunci cand esti invitat sa pui intrebari, e indicat sa intrebi ceea ce te intereseaza si nu sa „apelezi” la niste intrebari care sa dea bine. Rolul intrebarilor tale este in primul rand acela de a face si tu o evaluare, de a vedea daca ti se potriveste sau nu postul respectiv.
- Cea mai buna modalitate de a incheia interviul de angajare este sa intinzi mana persoanei cu care ai discutat si sa spui un „a fost o placere sa discut cu dumneavoastra”. O strangere ferma a mainii, indiferent ca ai avut de-a face cu o femeie sau un barbat, ii va da impresia ca a vorbit cu un om increzator in fortele proprii si hotarat sa reuseasca in orice situatie.