Ce este ?

Scrisoarea de intentie este „reclama” ta. O scrisoare de intentie profesionista si inteligenta va fi o reclama buna pentru tine. Este prima oportunitatea de a va prezenta, de a scoate in evidenta „punctele forte” care va transforma in candidatul ideal pentru jobul solicitat.
Din scrisoarea de intentie nu trebuie sa lipseasca motivatia, calificarile si aptitudinile voastre. De asemenea trebuie sa va exprimati disponibilitatile fata de compania la care intentionati sa va angajati.
Scrisoarea de intentie este prima sansa de a face o impresie buna, iar daca este conceputa special pentru firma respectiva arata interesul deosebit pe care il acordati acesteia. CV-ul ofera o multime de informatii despre tine., insa scrisoarea de intentie trebuie sa-l determine pe cititor sa se gandesca un minut in plus daca sa va aleaga pe voi si nu pe oricare alt candidat.
Prin intermediul interviului angajatorul vrea sa afle in primul rand daca esti persoana potrivita pentru locul de munca respectiv.

Ce cuprinde?

* Numele tau si adresa de contact in partea de sus a paginii, impreuna cu restul datelor, numere de telefon, adrese de mail etc., urmate de data la care a fost compusa scrisoarea. Sub data, tipareste numele persoanei careia ii este adresata scrisoarea.
* Primul paragraf trebuie să conţină explicatia expedierii scrisorii. Trebuie să specifici postul dorit si sa numesti sursa din care a fost obţinută informaţia cu privire la locul de munca vacant (anunţ ziar, Internet, cunoştinţe, prieteni etc.).
* Al doilea paragraf trebuie să precizeze ce anume ţi-a trezit interesul faţă de slujba şi firma respectivă. Dacă ai acumulat experienţă în domeniul postului respectiv sau ai făcut specializari care te recomandă pentru slujba respectivă descrie-le. Spune cum ai putea contribui la dezvoltarea instituţiei respective. Daca e cazul menţionează una-două calificări pe care le consideri de interes pentru firma angajatoare.
* Al treilea paragraf se refera la CV-ul tău anexat aşa că pe cat posibil nu repeta informaţiile din acesta. Scrie despre obiectivele tale legater de domeniul companiei si de postul pentru care vrei sa aplici. Precizeaza calităţile şi aptitudinile care corespund profilului postului solicitat. Arată că pregătirea pe care o ai şi experienţa acumulată de-a lungul timpului fac din tine un candidat foarte serios.
* Paragraful de încheiere trebuie să mulţumească angajatorului pentru timpul acordat lecturii dar şi să solicite un interviu, arătând disponibilitatea ta de a te prezenta la un astfel de interviu. În acest sens indică şi modalităţile prin care poţi fi contactat pentru a te prezenta la interviu (telefon, e-mail ş.a.) şi orele când eşti disponibil.
* Numele şi prenumele tău şi semnătura în original (de mână).

Sugestii:

* Adreseaza orice scrisoare de intentie. Pentru a avea si mai mult efect, intereseaza-te care este persoana care se va ocupa de recrutari si adreseaza-i-te direct. Atentie insa la corectitudinea numelui si a functiei. Oamenii sunt sensibili atunci cand este vorba despre acest aspect.
* Cand redactezi o scrisoare de intentie gandeste-te sa raspunzi intrebarilor angajatorului: Ce poti face pentru respectiva companie? Care este situatia ta curenta? Esti calificat pentru respectivul job? De ce vrei sa lucrezi pentru ei?
* Fii scurt si la obiect intr-o scrisoare de intentie. Foloseste propozitii scurte. Imparte textul in 3-4 paragrafe despartite printr-un spatiu.
* Scrie asa cum vorbesti, dar ingrijit. Pentru un plus de originalitate combina limbajul formal cu stilul simplu, conversational in scrisoarea de intentie.
* Fii pozitiv. Foloseste un ton optimist si plin de energie intr-o scrisoare de intentie. Il va molipsi si pe angajator!